Календар г.
Всяка 3-та фирма по ДДС не е на адреса си
Автор translate   
23 11 2009

С изпълнителния директор на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов разговаря Румяна Денчева (24 часа):

- Удари ли кризата приходите, г-н Стефанов? Казват, че сега е пикът й?

- Събирането им върви според плановете ни, но естествено, изостава от прогнозите за 2009 г. Така е, защото с бюджета за 2009 г. на НАП бе възложено да събере с близо 20% повече приходи от 2008 г. Въпреки кризата обаче очаквам да съберем толкова данъци и осигурителни вноски, колкото през 2008 г. Това при сегашните условия безспорно е успех. До края на годината НАП ще събере 13,1 милиарда лева.

- Имате ли резерви? И хората, и бизнесът се опитват да оцеляват.

- Няма как. От нас се очаква значителна част от парите на държавата. Опитваме се да притискаме само некоректните към фиска и да не затрудняваме добросъвестните. Сега сме в много деликатна ситуация.

Не можем да позволим нарушаване на данъчната дисциплина, но пък имаме предвид, че ако съберем принудително данъци и осигуровки от фирми в затруднение, те ще фалират. А кой ще плаща догодина, ако фалират? Това е и огромна отговорност. Налага се инспекторите ни да се държат и като мениджъри и да преценяват дали с принудителното събиране няма да убият компанията или да я преместят в сивата икономика.

- Кризата вдигна ли укриването на данъци?

- Да. Опитите за ДДС измами се увеличиха, и то сериозно. Например за шестте месеца на 2009 г. разкрихме при ревизии злоупотреби с ДДС за 748 млн. лв. Така че тези пари не са откраднати от бюджета, а са влези в него. За сравнение, това е над 3 пъти повече от 6-те месеца на 2008 г.

- А връщате ли ДДС на коректните фирми? Защото така държавата задържа огромен ресурс.

- Миналата седмица парламентът прие по-кратки срокове за възстановяване на ДДС. Мобилизираме се да проверяваме по-бързо всеки, който иска връщане на косвения данък. Но все пак, разберете ни, не бива в бързината да стане така, че и измамниците да се облагодетелстват. Броят на фирмите, регистрирани по ДДС, гони 200 000. Става все по-трудно всички те да бъдат контролирани.

- Освен бум има ли нови схеми в тези измами?

- Да. Влизането в ЕС „внесе" и ДДС измами. Набират скорост и схеми за източване на ДДС с международно участие. Всички данъчни администрации в ЕС ползват единна електронна система за ДДС информация - т. нар. ВИЕС. В нея се регистрират всички ДДС сделки между фирмите в целия ЕС. Чрез нея ние разбираме например, че италианска фирма е продала стока за 100 000 евро на българска. Но българската декларира, че е купила стоката за 15 000 евро. Ето ви класически пример. Общо разминаването между това, което българските фирми декларират, и данните от ВИЕС е над 480 млн. лв. само за първите три месеца на 2009 г.

- Доказано скрит ДДС за 480 млн. лв., така ли?

- Вече текат ревизии на фирми, които укриват ДДС от сделки в ЕС. А от началото на годината сме изпратили над 1400 искания за информация до данъчните власти в ЕС заради съмнения за международна ДДС измама. Увеличението на броя искания спрямо 2008 г. е с над 40%. Разбира се, имаме способи да се борим, но с цената на повече и по-прецизни проверки.

- Задават се масови ревизии. Това ли е посланието?

- Да. Ще се проверява много по-внимателно, особено исканията за възстановяване на ДДС. Софтуер вече отсява онези, които искат връщане на данъчен кредит и има съмнения, че източват бюджета. Имаме и електронна програма, която показва рисковите профили на потенциални ДДС измамници. Проверките правим веднага щом фирмата е регистрирана. А и регистрирането не става автоматично - вече изследваме дали фирмата има активи и персонал, дали има изобщо офис. Резултатите са много притеснителни - всяка трета фирма в София, която иска да се регистрира по ДДС, изобщо не може да бъде намерена на адреса си. Това са потенциални измамници и автоматично им отказваме регистрация.

- Движи ли се предложението да забраните кешовите разплащания?

- Движи се, работният вариант е за над 15 000 лв. В комбинация с изискването плащанията по сделки с имоти да стават по банков път в тази мярка има потенциал за ограничаване на сивата икономика. Кешовите плащания над определен праг са само на хартия - големи суми в брой реално не се трансферират между дружествата. Не е сериозно чували с пари да пътуват между две фирми за плащане на най-обикновена услуга. Всички знаем, че тези плащания са фиктивни и целта е да се избегне данъчно облагане. Кешовата икономика е всъщност сива икономика.

- А идеята ви за забрана на собственици на фалирали фирми да регистрират нови, ако имат неплатени и несъбираеми вземания?

- Силно се надявам и тя да бъде приета. Голяма част от несъбираемите дългове от последните 10 години са натрупани по този начин. Регистрира се фирма с едничката цел да извърши данъчна измама. Натрупват си дълговете, прехвърлят се на неграмотни хора от малцинствата, социално слаби. Държавата няма шанс да си събере тези вземания от собственика, който дори получава помощи от нея. Ако се приеме идеята ни, драстично ще намалеят „кухите" фирми.

- Но успяхте с друга рестрикция. Ще декларираме заемите от близки и приятели над 5000 лева. Какъв ефект очаквате?

- Не очаквам глобата от 10% върху недекларираните заеми да напълни хазната. У нас фиктивните заеми са национален спорт за оправдание за високи доходи и се налагаше спешно законодателно решение. Тази мярка има превантивен ефект. Сигурен съм, че тя няма да е административно бреме, защото всички знаем, че по-голямата част от тези заеми реално не съществува, тоест няма и да се декларират.

- Убеден ли сте, че трябва инспекторите ви да претърсват офиси, да изземват документация. Защо го предлагате?

- Инспекторите на НАП имаха такива права до края на 2005 г. Претърсването и изземването на доказателства ще им позволи по-ефективно да разкриват схеми за източване на ДДС. Често проверяваните лица не представят исканите документи при проверката. А на другия ден, вече в присъствието на органи на МВР, се оказва, че счетоводната документация била изгоряла през нощта или просто изчезнала. За периода от 2000 до 2005 г. нито веднъж съд не е отменил претърсване и изземване, извършено от данъчен орган.

- Да завършим с ревизиите на футболните клубове. Има ли нещо ново?

- Още работим. Установено е, че масово клубове плащат данъци и осигурителни вноски върху минимални заплати. От друга страна, не отчитат всичките си приходи и печалби. Натъкнахме се и на клубове, които все още са регистрирани като дружества с нестопанска цел. Те въобще не са водили счетоводство, не са регистрирани по ДДС и не отчитат приходите си от стопанска дейност, от рекламни договори.

- Това означава ли, че някои от ревизиите на футболисти като физически лица, каквито също са разпоредени, могат да приключат с конфискации?

- Възможно е. Ако футболистът не може или не иска да си плати данъците, законът ни позволява да запорираме автомобили или да забраним да се продава имот.

- Обсъди във форума »

 

Add comment

Security code
Refresh

< Предишна   Следваща >